Avatar

D3 Tata Hidang

D3 Culinary Arts

Profil Program Studi

Study Program Profile

Program Studi Diploma 3 Seni Kuliner (SKU) memiliki tujuan menghasilkan manajer tingkat menengah yang profesional pada bidang manajemen pengolahan makanan. Lama program 3 tahun (6 semester). Lulusan Program Studi Seni Kuliner memiliki peluang kerja di : hotel, villa, restoran, kapal pesiar dan catering.

The Diploma 3 Culinary Arts (SKU) Study Program aims to produce professional middle-level managers in the field of food processing management. The length of the program is 3 years (6 semesters). Graduates of the Culinary Arts Study Program have job opportunities in: hotels, villas, restaurants, cruise ships and catering.

Profil Lulusan

Graduation Profile

Kompetensi Lulusan

Graduation Competition

QUALIFICATION & JENJANG FOOD PRODUCTION (COOKERY) POSSIBLE JOB TITLE
FOCUS ON QUALIFICATION POSSIBLE JOB
CERTIFICATE II – Incorporating Certificate I Kualifikasi ini mencerminkan peran individu dalam melaksanakan tugas-tugas yang sederhana, terbatas, rutin, menggunakan alat, aturan dan proses yang telah ditetapkan, serta di bawah bimbingan, pengawasan dan tanggung jawab atasannya. Dia harus memiliki pengetahuan faktual dan bertanggung jawab atas pekerjaannya sendiri dan tidak bertanggung jawab atas pekerjaan orang lain.

This qualification reflects the individual’s role in carrying out simple, limited, routine tasks, using established tools, rules and processes, and under the guidance, supervision and responsibility of his superior. He must have factual knowledge and be responsible for his own work and not responsible for the work of others.
Posisi pekerjaan pada level ini pada Kitchen Hand, Butcher, Baker

Job positions at this level are Kitchen Hand, Butcher, Baker
CERTIFICATE III Kualifikasi ini mencerminkan peran individu yang terampil dalam melaksanakan tugas dengan menerjemahkan informasi dan menggunakan alat, berdasarkan sejumlah pilihan prosedur kerja dan menunjukkan kinerja dengan kualitas dan kuantitas yang terukur, beberapa di antaranya merupakan hasil pekerjaan sendiri dengan pengawasan tidak langsung. Ia harus memiliki pengetahuan operasional, prinsip dan konsep umum yang berkaitan dengan bidangnya, mampu memecahkan masalah umum dengan metode yang tepat dan bekerja sama dalam ruang lingkup pekerjaan serta dapat diberi tanggung jawab terbatas atas pekerjaan orang lain.

This qualification reflects the role of an individual who is skilled in carrying out tasks by translating information and using tools, based on a number of work procedure options and demonstrating performance with measurable quality and quantity, some of which is the result of his own work with indirect supervision. He must have operational knowledge, general principles and concepts related to his field, be able to solve general problems with appropriate methods and collaborate within the scope of work and can be given limited responsibility for the work of others.
Posisi pekerjaan pada level ini pada Commis Chef
The job position at this level is Commis Chef
CERTIFICATE IV Kualifikasi ini membekali individu yang kompeten dalam : Prinsip dasar bidang keahlian tertentu agar sesuai dengan permasalahan faktual, Berkolaborasi dan berkomunikasi, menyusun laporan tertulis dalam ruang lingkup terbatas, dan memiliki inisiatif; serta, Bertanggung jawab atas pekerjaan sendiri dan dapat diberi tanggung jawab atas pekerjaan orang lain.

This qualification equips individuals who are competent in: Basic principles of certain areas of expertise to suit factual problems, Collaborate and communicate, prepare written reports within a limited scope, and have initiative; and, Responsible for one’s own work and can be given responsibility for the work of others.
Posisi pekerjaan pada level ini dapat mencakup Second Chef, Demi Chef, Assistant Head Chef.

Job positions at this level may include Second Chef, Demi Chef, Assistant Head Chef.
DIPLOMA (Supervision and Administration) Kualifikasi ini mencerminkan peran seorang individu yang menggunakan konsep pengetahuan teoritis tertentu secara umum untuk: Menyelesaikan pekerjaan dalam ruang lingkup yang luas, Merumuskan masalah penyelesaian prosedural, Mengelola kelompok kerja dan menyiapkan laporan tertulis yang komprehensif, Bertanggung jawab atas pekerjaan sendiri dan dapat diberi tanggung jawab atas pencapaian hasil kerja kelompok. Sehingga dapat menunjukkan kinerja dengan kualitas dan kuantitas yang terukur.

This qualification reflects the role of an individual who uses certain theoretical knowledge concepts in general to: Complete work within a broad scope, Formulate procedural resolution problems, Manage work groups and prepare comprehensive written reports, Be responsible for one’s own work and can be given responsibility for achievement of group work results. So it can show performance with measurable quality and quantity.
Posisi pekerjaan pada level ini dapat mencakup pada Head Chef, Assistant to the Executive Chef

Job positions at this level can include Head Chef, Assistant to the Executive Chef